Bliži se kraj crnom tržištu nekretnina u Republici Srpskoj?

  • Objavljeno u Blog
  • 05. Oct 2019.

Trgovci nekretninama u Republici Srpskoj nadaju se da će uskoro biti doneseni propisi koji će bolje urediti tu oblast i privući što više investitora, te stati u kraj crnom tržištu, zbog kojeg je i republička kasa na gubitku.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja posrednika u prometu nekretnina RS Predrag Tešić rekao je da je pripremljen prijedlog zakona o posredovanju pri prometu nekretnina u Srpskoj.

– Koliko god je taj zakon bitan za posrednike koji legalno rade, olakšaće i inspekciji posao da postupajući po tom zakonu kontroliše i kažnjava sve one koji rade nelegalno. Osim toga, i Republika će imati veću korist jer će se pod legalne tokove svesti naplata provizije pri prometu nekretnina – pojasnio je Tešić i dodao da je FBiH usvojila nacrt zakona koji reguliše tu oblast.

Tešić je kazao da se procjenjuje da zbog neuređenosti ove oblasti oba entiteta gube milione na godišnjem nivou.

– Očekujemo da će se prijedlog zakona do kraja ove godine naći u Narodnoj skupštini Republike Srpske – naglasio je Tešić.

Inicijativa za donošenje zakona koji će urediti tržište nekretnina pokrenuta je 2017. godine na Međunarodnom sajmu nekretnina i investicija BLIRE, a o svim benefitima koje donosi bilo je riječi i u petak na panelu koji je održan u sklopu ovogodišnjeg sajma BLIRE, na kojem su, osim domaćih, učestvovali i stručnjaci iz Srbije.

Član borda direktora “Nacionalne asocijacije Realtor” Slaviša Pešić iz Srbije kaže da donošenje zakona o posredovanju pri prometu nekretninama pokazuje ozbiljan odnos države prema profesiji, tržištu i privrednicima.

– Svaka ozbiljna država mora obratiti pažnju na nekretnine jer predstavljaju jednu od najvećih vrednosti koje ljudi posjeduju. Postojanje tog zakona značajno utiče na tržište i investicionu klimu jedne zemlje jer ozbiljni investitori koji žele uložiti novac zahtevaju da rade sa profesionalcima koji znaju svoj posao, a kada ova oblast nije uređena, to odbija investitore, što otežava promet nekretnina – kazao je Pešić za “Glas Srpske”. Dodao je da zbog nepostojanja zakona dolazi i do ilegalnih radnji, te da na taj način gubi Republika kroz poreze i brzinu njihove naplate.

Slaviša Pešić je istakao da u Srpskoj, zbog neuređenosti oblasti nekretnina, gubi i sama profesija jer do izražaja često dolaze oni koji nemaju znanje i loše rade svoj posao.

– U kontaktu sa kolegama čuo sam da je ova struka u Srpskoj prepuštana sama sebi – rekao je Pešić.

Glas Srpske